FOR DETAILED INFORMATION     CONTACT US

COMMERCIAL/INDUSTRIAL ROOF SPP

Çatı üstü güneşpanelleri, güneş pillerinin güneş enerjisini kullanma ve onu elektriğedönüştürme yeteneğine dayanır. Silikon gibi iletken malzemelerden yapılmışküçük, kare şeklinde bir yarı iletkendir. Güneş ışığı güneş pillerineçarptığında, elektronları serbest bırakan kimyasal reaksiyonlara neden olarakelektrik akımı üretir.

"Güneşpanellerinin etkili olması için ısıya ihtiyacı yok. Sadece güneş ışığınaihtiyaçları var. Yani güneş panelleri bulutlu günlerde ve kış aylarında dakesinlikle  etkili olabilir!"

Türkiye’deAylık Güneşlenme Radyasyon çıkış Grafiği aşağıdaki gibidir.



Türkiye Fotovoltaik Potansiyel Haritası


Çatı GES Size Nasıl Para Kazandırabilir?

Çatınızda güneş enerjisi SANTRALİ varken, şebekeden daha az elektriğeihtiyaç duyacağınız için, elektrik faturalarınız büyük ölçüde azalacaktır. Önümüzdekiyıllarda şebekeden gelen elektriğin maliyetinin artması aşikardır. Fiyatların%60 civarında ucuzladığı bu dönemde çatınıza kuracağınız GES, sizlerigelecekteki yüksek elektrik faturalarından kurtaracaktır. Sistem, kendisini 3-4yıl içerisinde amorti edebilecek fiyatlarla kurulabilmektedir. Yani Yaptığınızyatırımın karşılığı 3-4 yıl içerisinde size geri döndüğü gibi, 25 yıl boyuncaelektrik üretmeye devam eden GES, sizlere para kazandırmaya devam edecektir. 4yıl yatırım maliyeti, 21 yıl ise kar elde edilebilecek sisteme sahipolacaksınız. 25 yıllık enerji üretim garantisiyle, şebekeden kaynaklanan pahalıelektrik maliyetinden kurtularak uzun vadeli maliyet tasarrufu eldeedebilirsiniz.

Güneş Paneli Sisteminin Boyutu

Güneş panelleri her türlü farklı şekil ve boyuttaüretilmektedir. Güneş paneli sistemi ne kadar büyük olursa,o kadar fazla elektrik üretilir. Elektrik ihtiyacınızıhesapladıktan sonra, hangi boyutta panele ihtiyacınız olduğunu daha iyianlayacaksınız. Türkiye’de ÇATI GES sistemlerinde, son zamanlarda en çok tercihedilen panel türü yarı hücre PERC Mono kristal tipte ve 450-550w arasındaki panellerdir.

Mono kristal panellerin piyasadaki en verimli güneş panelitürü olduğu bilinmektedir. Bu da bir polikristal sistem kadar elektriküretmek için daha az panele (ve dolayısıyla daha az çatı alanına) ihtiyaçduyacağınız anlamına gelir.

Çatı Uygunluğu

Çatınız için güneş panelleri düşünürken, çatının güneş sisteminin ağırlığını taşıyacak kadar güçlüolup olmadığını dikkate almak önemlidir . Örneğin, 4kW'lık bir sistem normalde 250W'lık 16panele sahiptir ve toplam ağırlığı yaklaşık 280kg'a kadar çıkar.

Bunu m2 olarak hesap ettiğimizde, Çatı GES sisteminin, çatı tipine bağlıolarak; m2’ye ortalama 13-18kg ek yük getireceği unutulmamalıdır.

Ayrıca, elde edeceğiniz enerji miktarı, çatınızın büyüklüğü ile doğrudanilintilidir. Güneş panellerinizin çevresinde, panelleri erişim vemontaj kolaylığı için en az 30 cm boşluğa ihtiyacınız olacak, bunedenle ne kadar çatı alanı olduğunu hesaplarken bunu göz önünde bulundurmalısınız. 

Örneğin 16 panelden oluşan 4kW'lık bir sistem en az 26m2 çatı alanı gerektirir .

Yani kW Başına  gerekli olan Alan, 5 m2 civarı, dizi kenar boşluğuise, en az 30 cm olmalıdır.

Kaç Güneş Paneline İhtiyacınız Var?

4kW'lık bir güneş paneli sistemi, 250W güç çıkışına sahip yaklaşık 16 güneşpaneli gerektirirken, 5kW'lık bir sistem 20 güneş paneli içerir.

Evinize güç sağlamak için kaç tanegüneş paneline ihtiyacınız olduğu birkaç faktöre bağlıdır: 

·       Mevcut elektrik tüketiminiz

·       Enerji hedefleriniz (tüketimin ne kadarını karşılamayı planlıyorsunuz)

·       Çatı kapasiteniz

·       Bölgenizdeki güneşlenme saatlerinin miktarı (Ortalama kaç saat güneştenistifade edilebilir)

Bu faktörler evden eve farklılık gösterdiğinden, her çatıyı benzersiz şekilde analiz etmek önemlidir.

İlk adım, mevcut enerji tüketiminizi belirlemektir. Bunu kilovat saat(kWh) cinsinden ölçersiniz doğru tespit yapılmış olur. Bunun en kolay yolu,gelen elektrik faturalarınızdaki tutarlara bakmaktır. 1 Yıllık faturatutarlarınız ya da harcama miktarlarınız, sizin yıllık enerji ihtiyacınızıtespit etmek için yeterli bilgiyi verir. Dolayısıyla, kurulacak olan ÇATI GES,bu ihtiyaç dikkate alınarak belirlenmelidir.

Güneş Enerjisi İhtiyaçlarınızı Nasıl Hesaplarsınız?

  • Güç tüketiminizi (kWh olarak) öğrenmek için elektrik faturalarınızı kontrol edin. Aydan aya hesaplayabilir veya aylık/üç aylık tüketiminizi toplayarak yıllık bir rakam elde edebilirsiniz.
  • Güneş panellerinizle elektrik faturalarınızın ne kadarını kapatmak istediğinize karar verin bu %10-100 arasında herhangi bir şey olabilir. 
  • Kararınız sistem boyutunu ve maliyetlerini etkileyecektir.
  • Çatınıza gerçekte kaç tane güneş paneli sığdığını hesaplayın. Ortalama bir güneş paneli (280 w) yaklaşık 1.44 m2 alan kaplar.
  • 450w yeni paneller Yaklaşık 2.3 m2 yer kaplamaktadır. Çatının kenarından en az 30 cm mesafe koymayı unutmayın. Hesapladığınız tüm paneller için yeterli alanınız olmadığını fark ederseniz sistem boyutunu ayarlayın.

Bununla birlikte, Sistem boyutu, panel sayısı ve her bir panelin wattdeğeri ile birlikte gerekli olan alan belirlenir; 

Sonuç olarak, sistem boyutunu ihtiyaçlarınıza göre özelleştirebilirsiniz.

Ucuz Güneş Panelleri Almaya Değer mi?

Güneş panelleri planladığınızdan pahalı olabilir ve en ucuz çözümü bulmakisteyebilirsiniz. Belki ucuz GES, ilk kurulum maliyetlerini dahauygun hale getirebilir, ancak uzun vadede buna değmeyebilir. Sonuçta,güneş enerjisine yatırım yapmak uzun vadeli sonuçları olan birkarardır. Ucuz güneş panellerinin daha kısa bir kullanım ömrüne ve dahadüşük verimliliğe sahip olması muhtemeldir. 25 yıl boyunca verim elde etmeyihedeflediğiniz bir sistemin sadece ilk yatırım maliyetini değil, enerjiverimliliği ve sonraki yıllardaki bakım maliyetlerini de dikkate almanızgerekmektedir. Dolayısıyla, aslında satın aldığınız değerler;

·       İlk sistem yatırım maliyeti

·       Sistem verimliliği

·       Sistem kalitesi

·       Sistem bakım maliyeti

Çatınıza güneş paneli takmayı düşünürken tek faktör ilk yatırım maliyetiolmamalıdır. Uzun vadede, yüksek kaliteli paneller, birinci Sınıfinvertör, En iyi kalitedeki Montaj malzemeleri, Yüksek kaliteli kablo, iyi birtopraklama, gerekliliklere uygun panolar ve tüm bunları en iyi şekilde kurabilecek, yaptığıişin arkasında duracak güç ve tecrübeye sahip, Alanında çok iyi birKurulum firmasından alacağınız anahtar teslim hizmet, yatırımınızın karşılığınıverecektir.

GES İçin Kamu Teşvik ve destekleri var mı?

Ülkemizde yenilenebilir enerji kullanımını teşvik eden hükümet,GES sistemleri için kısmi hibe ve çeşitli destekler sağlamaktadır.

Hali Hazırda ;

·       KDV Muafiyeti

·       6 Yıl Sigorta Prim desteği

·        %30 Vergi indirim desteği

Gibi desteklersunmaktadır.

Ayrıca 270 kW üzerinde olan sistemlerde, çiftçiler için %50hibe, gerikalanı kamu bankalarından kullanılabilecek düşük faizli ve uzun vadeli kredidesteği de dönemsel olarak verilmektedir.

Yine 2025 Yılına kadar kurulacak olan her türlü GES sisteminden üretilen veŞebekeye verilen Enerji, satın alma garantisi kapsamında devlet tarafındansatın alınmaktadır.

GES sistemi sahipleri, fazla enerjiyi şebekeye geri ihraç ederekbedelini, EPDK’nın belirlediği rakamlar üzerinden tahsil edebilir ya damahsuplaşabilirler.

En İyi Güneş Panelleri Nasıl Seçilir (10 Kriter)

Çatınız için en iyi güneş panellerini ararken değerlendirmeniz gerekenbirçok faktör vardır. Seçeceğiniz paneli aşağıdaki kriterlere göredeğerlendirmenizi, ya da Anahtar teslim kurulumu yapacak firmanızdan, budeğerlere göre seçtiği paneli değerlendirmesini isteyebilirsiniz.:

  • Tip: Piyasaya hakim iki tür güneş paneli vardır: monokristal ve polikristal.
  • Güç: Bir güneş panelinin 'gücü' watt (W) cinsinden ölçülür. Bu şekil, Standart Test Koşullarında bir panel sisteminin enerji çıkışını temsil eder.
  • Verimlilik: Yüzde olarak ifade edilen güneş paneli verimliliği, ne kadar güneş ışığının kullanılabilir elektriğe dönüştürülebileceğini ölçer. Çoğu yerli güneş panelinin verimi %15-22'dir.
  • Güç toleransı: Bu faktör, sisteminizin belirtilen gücünden (watt) ne kadar sapabileceğini belirler. Bu sapma yüzde veya watt olarak ifade edilebilir. 100W'lık bir panelin +%3 / -%0'lık bir güç toleransı varsa, gerçek güç 100-103W arasında değişebilir. Güç toleransı +5W / −0W ise, gerçek çıkış gücü 100W ile 105W arasında değişir.
  • Sıcaklık katsayısı: Panelinizin veriminin sıcaklık artışından ne kadar etkileneceği önemlidir. Sıcaklık katsayısı, sıcaklıktaki (25°C'den sonra) 1°C'lik artış başına güç çıkışındaki yüzde azalmayı ifade eder.
  • Boyut: Sınırlı bir çatı alanınız varsa, bir panelin fiziksel boyutu en büyük önceliğiniz olabilir. Güneş panelinin boyutları L × G × Y olarak listelenir.
  • Ağırlık: Güneş paneli sisteminizin ne kadar ağır olacağını bilmek önemlidir. Çatınız çok sağlam değilse, hafif panelleri tercih etmeniz gerekecektir.
  • Ürün Garantisi: Güneş paneli üreticileri, ekipmanlarının garantilerini panel özelliği olarak belirlerler. Güncel Panel garantileri 10-25 yıl arasında değişmektedir.
  • Performans Düşüşü: Her güneş paneli, 25 yıllık ömrü boyunca bir tür performans düşüşü yaşayacaktır. 1. yıldan sonra genellikle verimlilikte %2-3, sonrasında ise her yıl %0,2-0,7 oranında düşüş olur.
  • Maksimum Rüzgar Yükü: Güneş panellerinizin güçlü rüzgarlar ve kasırgalar dahil bölgenizdeki her türlü hava koşuluna dayanması lazım. Bu tolerans, üreticiler tarafından test edilmiştir ve paskal (Pa) olarak ifade edilmiştir. Rakam ne kadar yüksek olursa, rüzgar toleransı da o kadar yüksek olur, ancak çoğu panelin 140 mil / Saat’e eşdeğer olan 2.400 Pa'ya dayandığı onaylanmıştır.

7 Adımlı Yerli Güneş Paneli Kurulum Kılavuzu

Güneş paneli sisteminizden en iyi şekilde yararlanmak için güneşpaneli kurulum işleminin doğru yapılması gerekir, aksi takdirdepanelleriniz en yüksek verim oranına ulaşamaz.

Aşağıdaki video da güneş paneli kurulum süreci hakkında daha fazla bilgiedinebilirsiniz.

Güneş panellerinizi kurmadan önce, MCS sertifikalı bir kurulumcugelip çatınızı değerlendirecektir. Çatı yönü ve eğimi, çatı boyutu veçatınızın ne kadar güçlü olduğu (ne kadar ağırlık taşıyabileceğini bilmek için)gibi temel faktörlere bakacaklardır.

Size güneş paneli kurulum süreci hakkında bir fikir vermek için,anlaşılması kolay 7 adımlı kılavuzumuzu izleyin:

Adım 1: İskeleyi Kur

Kurulum ekibinin güvenliğini sağlamak için evinizin çevresine iskelekurulacaktır.

Adım 2: Çatı Ankrajlarını Takın

İskele kurulduktan sonra kurulum ekibi gelir. Ekip, güneş panellerinintabanını tutacak olan çatı ankrajlarını takarak işe başlıyor. Kullanılanankraj türleri, evinizin sahip olduğu kiremit tipine bağlıdır.

Adım 3: Çerçeveyi Takın

Ankrajlar takıldıktan sonra sıra alüminyum çubuklardan oluşan çerçeveyitakmaya gelir. Çubuklar düz bir yönde ve birbirine paralel olaraktakılmalıdır.

Adım 4: Güneş Panellerini Kurun

Çerçeve takıldıktan sonra güneş panellerinin montajıbaşlayabilir. Paneller alüminyum çerçeveye kenetlenmiştir. Ancak birazdaha sonra ayarlamak için biraz alana sahip olmak için ilk başta çok sıkıdeğil. Tüm paneller yerlerine yerleştirildikten sonra çerçeveye sıkıcasabitlenirler.

Adım 5: Güneş Panellerini Kablolayın

Paneller çerçeveye güvenli bir şekilde sabitlendiğine göre, bir sonrakiadım onları kablolamaktır. Çoğu durumda, paneller üreticiden kabloluolarak gelir. Bununla birlikte, bu kablolar, tipik olarak tavan arasındabulunan invertöre bağlanmalıdır. 

İnvertör, panellerden emilen enerjiyi daha sonra ev aletleri tarafındankullanılabilecek AC elektriğe dönüştüren güneş enerjisi dizisinin birbileşenidir.

Kablo tesisatı kurulumu sırasında evin elektrik beslemesinin kesilmesigerekecektir.

Adım 6: Tüketici Birimiyle Son Bağlantıları Yapın

Paneller invertöre bağlandıktan sonra tüketici ünitesine son bağlantılar yapılacaktır. Panellerinizingerçekte ne kadar elektrik ürettiğini ölçen bir üretim sayacı dabağlanacaktır. Akıllı sayaçlar ve güneş panelleri birlikteçok iyi çalışır ve sayaç okumayı çok daha kolay hale getirebilir.

7. Adım: Güneş Panellerini Test Edin

Paneller, invertör ve üretim sayacı birbirine bağlandıktan sonra kurulumuntest edilmesi gerekir. Bu tamamlandığında, güneş paneli kurulum işlemibaşarıyla tamamlanmıştır.